Waarom JMZ Go!? In Nederland groeit 1 op de 5 kinderen op als jonge mantelzorger. Jonge mantelzorgers (4 t/m 21 jaar) zijn kinderen en jongeren, die opgroeien met een ziek of beperkt gezinslid. Dit kan een broer met autisme zijn, een zus met ADD, een vader met een lichamelijke beperking of een moeder met een verslaving.
Wij weten dat niet alle jonge mantelzorgers het zwaar of moeilijk hebben, maar dat opgroeien met zorg effect heeft op een jong individu dat is een feit. Jonge mantelzorgers geven zelf aan dat zij behoefte hebben aan informatie, ontspanning, erkenning en uitwisseling met lotgenoten. Dit zijn dan ook de belangrijkste pijlers in het ondersteuningsaanbod van JMZ Go!.
Wat biedt JMZ Go!
Ontspannende activiteiten waar jonge mantelzorgers samenkomen, ontmoeten, in gesprek komen en een leuke middag beleven.
Het ervaringsmaatjes traject waarbij jonge mantelzorgers worden begeleid door een jongvolwassen vrijwilliger of stagiaire die zelf ook is opgegroeid met een ziek of beperkt gezinslid.
Cursussen waarbij jonge mantelzorgers in kleine groepjes bij elkaar komen. En van elkaar en de trainers kunnen leren over de jonge mantelzorg situatie.
Individuele ondersteuning voor als er meer nodig is op het gebied van begeleiding of psycho-educatie.
Als u hierover wilt praten, neem dan gerust contact met ons op. Op werkdagen tussen 09.00 uur en 13.00 uur zitten de medewerkers van het sociaal team klaar met een luisterend oor.
Ook op de website van de Rijksoverheid.nl vindt u veel informatie, over bijvoorbeeld vaccineren, de gevolgen van corona voor onderwijs, kinderopvang, zorg en openbaar vervoer en de lockdown. U kunt ook bellen met het publieksinformatienummer van de Rijksoverheid. Het nummer is: 0800-1351.
Impuls in beeld
We hebben een bijzonder en vreemd jaar achter de rug. Toch hebben we in 2020 niet stilgezeten.
Wilt u weten wat we allemaal hebben gedaan? Bekijk dan de video!
Uitkomst mantelzorg enquête
Eind 2020 hielden we een enquête onder onze mantelzorgers. De resultaten van deze enquête leest u hier.
Online training ‘GOED omgaan met dementie’
Help jij mee om Nederland dementievriendelijker te maken? Nu door de coronamaatregelen veel activiteiten van verenigingen, clubs etc. stil liggen heb je misschien tijd om een online training te volgen. Gewoon thuis, achter je computer. Met de training krijg je meer informatie over bijv. het herkennen van dementie. Iedereen kan dementievriendelijk worden!
Dementie wordt volksziekte nummer 1. We krijgen er allemaal mee te maken. In onze familie- of vriendenkring, maar ook op straat, in de winkel of binnen je vereniging. Dat is soms zwaar, maar als we allemaal een beetje moeite doen, kunnen we veel voor elkaar betekenen. Zodat mensen met dementie en mensen in hun omgeving zo lang mogelijk van het leven kunnen blijven genieten.
Het doel is dat mensen dementie niet alleen weten te herkennen, maar vervolgens ook iets kunnen betekenen voor iemand met dementie of een mantelzorger. Doe daarom de online training! Zo help je mee om Nederland dementievriendelijk te maken. Wil jij dementievriendelijk worden? Meld je dan aan op www.samendementievriendelijk.nl. Na aanmelding ontvang je een mail. Daarmee krijg je toegang tot de online training 'GOED omgaan met dementie'. In deze training doorloop je vier situaties waarin iemand met dementie je hulp goed kan gebruiken.
Meer informatie? Op de website www.samendementievriendelijk.nl lees je meer over wat je kunt doen in je buurt, voor mantelzorgers of in je bedrijf. Zoek je contact? Bel dan 0800 – 6002 op werkdagen van 9 – 17 uur. Mailen kan ook: info@samendementievriendelijk.nl. Uiteraard kun je voor vragen ook terecht bij de werkgroep ‘Een Oldenzaal waar mensen met dementie meedoen’. Zij zijn bereikbaar via Impuls: 0541-571414 of info@impuls-oldenzaal.nl.
Nieuwsbrief vrijwilligers
Om onze vrijwilligers op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen binnen Impuls, versturen wij viermaal per jaar een nieuwsbrief naar onze vrijwlligers.
Impuls biedt organisaties de mogelijkheid om ruimtes te gebruiken voor (maatschappelijke) activiteiten. U kunt hierbij denken aan vergaderruimtes (maximaal 40 personen), een lokaal om bijvoorbeeld bewegingslessen te geven (zoals yoga, gym of streetdance), (computer-)trainingslokalen etc.
De ruimtes bevinden zich in Breedwijs(Helmichstraat 42b) boerderij Stakenboer (Burg. Wallerstraat) en in het Michgoriushuis (Marktstraat 10) te Oldenzaal. Wilt u meer informatie over de faciliteiten die wij bieden, neem dan contact op met Impuls via telefoonnummer 0541-571414 of per mail: info@impuls-oldenzaal.nl.
NB: De activiteit van de huurder moet aansluiten bij de missie van Impuls. Impuls verhuurt geen ruimten voor feesten of partijen. Impuls verhuurt geen ruimten aan politieke of religieuze groeperingen.
Inloopspreekuur openbaar vervoer senioren
Tot nader bericht vervalt het inloopspreekuur voor senioren in het Michgoriushuis.
Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen gaat het inloopspreekuur openbaar vervoer voor senioren niet door. Heeft u toch vragen over reizen met het openbaar vervoer? Maak dan gebruik van het telefonisch spreekuur.
U kunt contact opnemen met een OV-ambassadeur tijdens het telefonisch spreekuur van dinsdag tot en met vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur via telefoonnummer 038 – 303 70 10.
BoesCool 55+
Goed nieuws voor de Oldenzalers die meer willen bewegen: Binnenkort gaat er weer een ronde beweegactiviteiten bij BoesCool55+ van start.
Bij Twents Zilver, Kwiek met Kunst gaat men uit van ieders positieve gezondheid. Wat kan er allemaal wél! Zij bouwen graag met u aan de toekomst. Hiervoor zetten zij hun kunsttalent in om mensen te inspireren ook kunstzinnig aan de slag te gaan. Alles voor meer leefplezier. Binnen het project ‘Twents Zilver, Kwiek met Kunst’ bieden zij verschillende activiteiten om als oudere weer kunstzinnig aan de slag te gaan.
Een groep kunstenaars, vaktherapeuten en andere gezellige creatieve leu uit de regio. Zij zijn op zoek naar ouderen in de regio Oldenzaal en Enschede, die wel een lichtpuntje kunnen gebruiken. Ze komen – op verzoek – graag bij mensen thuis om samen te praten maar ook om samen iets kunstzinnigs te maken. Iets wat een blije of verdrietige periode vorm geeft of wat echt past bij het leven. Gewoon om het leven wat mooier te kleuren en om samen te onderzoeken wat er nog wél kan!
Iets voor u? Wilt u nog graag uw talent ontwikkelen, of zou u nog heel graag een iets willen uitproberen, of wellicht een oude hobby voortzetten naar uw eigen mogelijkheden? Dat kan bij Twents Zilver. Want zij houden van zoeken naar mogelijkheden en zijn niet voor één gat te vangen. Ze zoeken of aansluiting bij bestaande initiatieven of organiseren vanuit het project nieuwe activiteiten.
Inmiddels zijn er zo’n 30 Kwiekmakers actief in de regio. Dus schakel ze gerust in! Bel naar Anita Kunst – 06-13406842 of naar Tineke Posthumus 06 28578131 en maak een afspraak. Mailen kan ook: twentszilver@fitart.nl
Goed zorgen voor een ander is iets moois. Zorg daarbij echter ook goed voor jezelf. Door over je zorg(en) te praten, je grenzen aan te geven en hulp te zoeken als het nodig is.
Ruim 4,4 miljoen Nederlanders verlenen mantelzorg aan een partner, ouder of kind. Veel van deze mantelzorgers realiseren zich niet dat ze mantelzorger zijn. Ook weten ze de weg niet altijd naar beschikbare zorg en/of ondersteuning bij hun gemeente te vinden. De zorg voor een naaste kan grote uitdagingen met zich mee brengen. Zeker als je het combineert met werk. Van alle mantelzorgers voelt 10% zich overbelast. Daarnaast is er een groep die zich weliswaar nu nog niet overbelast voelt, maar waar ondersteuning hun situatie wel zou verbeteren.
De zorg van mantelzorgers is heel waardevol. Daarom is het belangrijk dat mantelzorgers niet twijfelen om hulp te vragen als het hen even te veel wordt. Door zorg(en) te delen, ervaren zij steun. Het helpt om zorg(en) bespreekbaar te maken in de directe omgeving zoals op het werk, erover te praten met andere mantelzorgers of hulp in te schakelen via Impuls of de Mantelzorglijn.
Goed zorgen voor een ander is iets moois. Hierbij is het belangrijk dat je ook goed voor jezelf blijft zorgen. Dit doe je door over je zorg(en) te praten, je grenzen aan te geven en hulp te zoeken als het nodig is. Heb jij behoefte aan ondersteuning? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder. Bel 0541-57 14 14 of mail naar info@impuls-oldenzaal.nl .
Dementievriendelijk Oldenzaal: help jij mee?
Dementie komt steeds vaker voor. De kans dat je ermee te maken krijgt, ook in je vrijwilligerswerk, wordt steeds groter. Hoe reageren jij en je collega's op een klant met dementie? In de GOED training leer je in herkenbare situaties om de signalen van dementie te herkennen en hier je service op aan te passen.
Dementie wordt volksziekte nummer 1. We krijgen er allemaal mee te maken. In onze familie- of vriendenkring, maar ook op straat, in de winkel of binnen je vereniging. Dat is soms zwaar, maar als we allemaal een beetje moeite doen, kunnen we veel voor elkaar betekenen. Zodat mensen met dementie en mensen in hun omgeving zo lang mogelijk van het leven kunnen blijven genieten.
Het doel is dat mensen dementie niet alleen weten te herkennen, maar vervolgens ook iets kunnen betekenen voor iemand met dementie of een mantelzorger. Doe daarom de online training! Zo help je mee om Nederland dementievriendelijk te maken. Wil jij dementievriendelijk worden? Meld je dan aan op www.samendementievriendelijk.nl. Na aanmelding ontvang je een mail. Daarmee krijg je toegang tot de online training 'GOED omgaan met dementie'. In deze training doorloop je vier situaties waarin iemand met dementie je hulp goed kan gebruiken.
Meer informatie? Op de website www.samendementievriendelijk.nl lees je meer over wat je kunt doen in je buurt, voor mantelzorgers of in je bedrijf. Zoek je contact? Bel dan 0800 – 6002 op werkdagen van 9 – 17 uur. Mailen kan ook: info@samendementievriendelijk.nl. Uiteraard kun je voor vragen ook terecht bij de werkgroep ‘Een Oldenzaal waar mensen met dementie meedoen’. Zij zijn bereikbaar via Impuls: 0541-571414 of info@impuls-oldenzaal.nl.
FIT & MOVE weer van start!
Let op: fit & move komt tijdelijk te vervallen i.v.m. de aangescherpte maatregelen.
Heb jij iemand waar je voor zorgt, bijvoorbeeld een kind met een beperking, een partner of ouder die zorg nodig heeft? En wil je even tijd voor jezelf en lekker een uurtje bewegen per week? Doe dan mee met Fit & Move!
Elke woensdag om 20.00 uur maken we met een gezellige groep een stevige wandeling en doen tussendoor oefeningen. Bij kouder weer maken we gebruik van een (gym)zaal bij Breedwijs aan de Helmichstraat 42b. Hier doen we oefeningen op muziek, voor conditie en kracht. Uiteraard volgen we, i.v.m. het Coronavirus, de richtlijnen vanuit het RIVM.
Fit & Move is voor alle leeftijden, mits je van een stevige wandeling houdt en tussendoor oefeningen kan doen. Dus kom gezellig meedoen en maak je hoofd leeg! Je kunt gratis deelnemen. Meld je aan via f.vandeschilde@impuls-oldenzaal.nl
Wil je eerst meer informatie? Bel dan met Impuls via telefoonnummer 0541- 57 14 14 en vraag naar Francisca van de Schilde of mail naar f.vandeschilde@impuls-oldenzaal.nl.
Foto's bekijken van Vakantieklas Doen?
Dat kan! Je hebt wel even een wachtwoord nodig. Dit kun je opvragen bij de begeleiders van Vakantieklas Doen.