Als mantelzorger is het heel belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en daar ook de ruimte voor te nemen. Vaak voelt het alsof je in een spagaat bent beland en cijfer je jezelf misschien weg, terwijl het juist heel belangrijk is om ook goed voor jezelf te zorgen. Niemand heeft er wat aan als je overbelast raakt.
Elke week besteedt een groep mantelzorgers op de woensdagochtend bewust aandacht aan zichzelf. Onder begeleiding van yogadocent Renate Boerkamp worden deelnemers meegenomen in aandacht voor hun lijf en ontspanning tijdens oefeningen die ook thuis in het dagelijks leven toepasbaar zijn.
Aansluitend aan de yogales is er ruimte om samen koffie te drinken. Dit moment wordt door velen als een grote meerwaarde ervaren. Zo ook door Susy Otto, die sinds 3 jaar op de yoga voor mantelzorgers zit.
Haar ervaringen heeft ze opgeschreven, zodat mantelzorgers zich een beeld kunnen vormen van wat er te verwachten is op de woensdagochtend.
Waarom ben je op yoga voor mantelzorgers gegaan?
Mijn vader was mantelzorger van mijn moeder. Hij stierf 7 jaar geleden. Mijn broertje doet de financiën en ik heb dagelijks telefonisch contact met mijn moeder, poets haar huis, haal boodschappen, ga mee naar doktersafspraken , regel familiebezoekjes, regel medicatie, de kapper, hulpmiddelen enzovoort
In verband met een slechte gezondheid is mijn man 3,5 jaar geleden met 60,5 jaar met pensioen gegaan. Sindsdien is de gezondheid zo achteruit gegaan, door veel pech, dat hij het huis niet meer uit komt. Daarnaast werk ik 30 uur per week.
Drie jaar geleden werd werkelijke aandacht voor anderen en mijzelf lastiger. Ik werd vergeetachtiger, trok mijn schouders ongemerkt op, waardoor ik daar pijn kreeg, sliep slecht na een drukke dag. Ook oordeelde ik over alles en iedereen.
Dus yoga voor mantelzorgers leek mij de manier om mijn lichaam beter gewaar te worden en weer te leren ontspannen. Ik hoopte ook milder te worden voor anderen en mijzelf.
Wat brengt het wekelijkse uurtje met koffie na afloop, wat maakt het belangrijk voor jou?
Door yoga heb ik geleerd, in de inspanning de ontspanning te vinden. Wekelijks dit oefenen heb ik nodig. Na een vakantie van 6 weken merk ik dat mijn lijf strammer is en ik mij minder goed kan concentreren.
Door het samen napraten heb ik leren relativeren, het kan altijd nog erger hoe je partner of ouder er aan toe is. Mentaal zijn mijn moeder en man nog gezond. Daar ben ik dankbaar voor. Of je hoort nog eens wat nieuws, over een zorginstelling en nieuwe diensten die ik, misschien in de toekomst kan betrekken bij de zorg. Ook wordt er informatie uitgewisseld over bijvoorbeeld welke maaltijd service iemand heeft en hoe deze bevalt.
Waarom is het belangrijk voor jou, om naast de zorg voor een ander, ook goed voor jezelf te zorgen?
Niemand heeft er wat aan, als ik overbelast raak. Yoga is mijn tijd. Het staat zelfs in de agenda van mijn werkgever. Ik ben dan niet bereikbaar, waardoor ik zuiver mijn eigen gezondheid op peil hou en bewust wordt van hoe het staat met mijn innerlijke rust.
Wij geven elkaar ook "geniet" tips. Allemaal heb je het zelfde doel: zolang mogelijk in balans blijven, zodat je geliefde in huis kan blijven. Soms is het ontladend, om frustraties van je af te praten. Bij de yoga voor mantelzorgers is na afloop altijd een luisterend oor.
De yogalerares Renate Boerkamp, is ervaringsdeskundige op het gebied van mantelzorg en dit schept een band, waardoor de yogalessen perfect aansluiten op wat wij mantelzorgers nodig hebben. Het is een warm bad waar je in terecht komt. Een weldaad voor lichaam en geest, die ik iedere mantelzorger gun.
