mantelzorg

Mantelzorgcafé

 

U bent van harte welkom bij het Mantelzorgcafé! We vinden het fijn u weer te ontmoeten, onder het genot van een kopje koffie en iets lekkers! 


Lees meer..


 

Het eerstvolgende Mantelzorgcafé is op maandagmiddag 27 september a.s.. Deze middag horen we graag hoe het met u gaat en gaan we met elkaar in gesprek over de zorg en waar u als mantelzorger zoal tegen aanloopt. Er is een spetterend optreden van dansgroep Lez Dance en Anky Lohuis geeft een blok cognitieve fitness.    

 

Het Mantelzorg Café vindt plaats op:

Datummaandag 27 september

Tijd 13.30-15.30 uur

Locatie: Boerderij Stakenboer, Burgemeester Wallerstraat 115

 

We vinden het fijn als u zich even aanmeldt: telefoonnummer: 0541-57 14 14 of per mail: info@impuls-oldenzaal.nl.

 

We hopen u weer te ontmoeten!

Activiteiten voor (ex)mantelzorgers

 

De komende maanden kun je weer lekker ontspannen en bewegen met Impuls! We organiseren namelijk leuke fietstochten, wandelingen en een kegelmiddag, speciaal voor (ex)mantelzorgers. Voor elk wat wils!

 


Lees meer..


In het overzicht lees je meer over de verschillende activiteiten en data. Wilt u meer informatie of wilt u zich aanmelden? Mail dan naar info@impuls-oldenzaal.nl t.n.v. Francisca van de Schilde. 

 

(klik op de afbeelding om te vergroten)

Cursus omgaan met dementie voor mantelzorgers

 

Op donderdag 9 september 2021 starten we met een nieuwe cursus 'Omgaan met dementie voor mantelzorgers'. In 6 bijeenkomsten krijgt u informatie, tips en is er gelegenheid om ervaringen uit te wisselen.


Lees meer..


 

Meer informatie over de cursus leest u in de flyer:

 

 

 

Wat is mantelzorg?

 

Zorgen voor iemand in je naaste omgeving is heel natuurlijk. Het is vaak iets wat veel mensen gewoon doen. Bijvoorbeeld voor je kind, ouders, partner, familielid of een kennis. Wanneer diegene, voor wie je zorgt, een langdurige ziekte, beperking of psychische problemen heeft, wordt er voor lange tijd meer van je gevraagd. Dit wordt mantelzorg genoemd.


Lees meer..


 

Door het langdurig zorgen voor iemand kan het gebeuren dat u sommige dingen, die u voorheen wel deed, niet meer of minder kunt doen. Het kan u lichamelijk of psychisch overbelasten. Daarnaast kunt u te maken krijgen met onbegrip door familie, werk of de buitenwereld. Ook kunt u op problemen stuiten met instanties.

 

Onze mantelzorgconsulent is er om u te helpen!

 

·         Onze vrijwilligers kunnen worden ingezet in de zorg en als gesprekspartner

·         Persoonlijk advies en ondersteuning in uw zorgsituatie

·         Emotionele steun door het bieden van een luisterend oor en het organiseren van bijvoorbeeld ontmoetingsbijeenkomsten

·         Educatie en informatie door het geven van cursussen en het organiseren van themabijeenkomsten

·         Praktische hulp bij bijvoorbeeld het invullen van formulieren

·         Informatie geven rondom mantelzorg.

 

Wij werken hierbij nauw samen met instanties zoals SIZTwente, Wijkracht en Humanitas.

 

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met onze mantelzorgconsulenten.

Jonge mantelzorgers in Oldenzaal

 

In de gemeente Oldenzaal worden jonge mantelzorgers ondersteund door Impuls in samenwerking met JMZ Go! (onderdeel van SIZ Twente).


Lees meer..


Waarom JMZ Go!?
In Nederland groeit 1 op de 5 kinderen op als jonge mantelzorger. Jonge mantelzorgers (4 t/m 21 jaar) zijn kinderen en jongeren, die opgroeien met een ziek of beperkt gezinslid. Dit kan een broer met autisme zijn, een zus met ADD, een vader met een lichamelijke beperking of een moeder met een verslaving. 

Wij weten dat niet alle jonge mantelzorgers het zwaar of moeilijk hebben, maar dat opgroeien met zorg effect heeft op een jong individu dat is een feit. Jonge mantelzorgers geven zelf aan dat zij behoefte hebben aan informatie, ontspanning, erkenning en uitwisseling met lotgenoten. Dit zijn dan ook de belangrijkste pijlers in het ondersteuningsaanbod van JMZ Go!.


Wat biedt JMZ Go!

  • Ontspannende activiteiten waar jonge mantelzorgers samenkomen, ontmoeten, in gesprek komen en een leuke middag beleven.
  • Het ervaringsmaatjes traject waarbij jonge mantelzorgers worden begeleid door een jongvolwassen vrijwilliger of stagiaire die zelf ook is opgegroeid met een ziek of beperkt gezinslid.
  • Cursussen waarbij jonge mantelzorgers in kleine groepjes bij elkaar komen. En van elkaar en de trainers kunnen leren over de jonge mantelzorg situatie.
  • Individuele ondersteuning voor als er meer nodig is op het gebied van begeleiding of psycho-educatie.


Meer weten? Neem dan contact op met Impuls of mail naar w.elfers@jmz-go.nl of bel/whatsapp naar 06-10706186. Voor meer informatie kijk op: https://www.jmz-go.nl/.

 

Maandblaadje voor senioren en mantelzorgers 

Maandelijks vindt u hier het themablaadje. Wilt u dit themablaadje graag per post ontvangen? Neem dan contact met ons op: 0541-571414 of per mail: info@impuls-oldenzaal.nl.


Lees meer..


Deze themablaadjes bevatten puzzels, gedichten, verhalen en tips. Wilt u ze lezen? U vindt ze hier!

 

 

Nieuwsbrief 2, 2 februari 2021

Nieuwsbrief 3, 4 maart 2021

Nieuwsbrief 4, 25 maart 2021

Nieuwsbrief 5, 6 mei 2021

Nieuwsbrief 6, september 2021

 

 

 

 

 

Heeft u zelf tips die u wilt delen in deze themabrief? Meld ze dan gerust: info@impuls-oldenzaal.nl.

 

Mantelzorg en corona

 

Wij kunnen ons voorstellen dat u zich veel zorgen maakt over corona. Zeker wanneer u voor een kwetsbaar familielid of bekende zorgt.


Lees meer..


Als u hierover wilt praten, neem dan gerust contact met ons op. Op werkdagen tussen 09.00 uur en 13.00 uur zitten de medewerkers van het sociaal team klaar met een luisterend oor.

 

Ook op de website van de Rijksoverheid.nl vindt u veel informatie, over bijvoorbeeld vaccineren, de gevolgen van corona voor onderwijs, kinderopvang, zorg en openbaar vervoer. U kunt ook bellen met het publieksinformatienummer van de Rijksoverheid. Het nummer is: 0800-1351.

 

 

 

Uitkomst mantelzorg enquête

 

Eind 2020 hielden we een enquête onder onze mantelzorgers. De resultaten van deze enquête leest u hier.