mantelzorg

Interview 20 jaar mantelzorger

 

In de Glimlach van Oldenzaal van eind mei 2022 kunt u een interview lezen met Marielle Ziemerink. Zij zorgt al 20 jaar voor haar zoon die een 'niet aangeboren hersenletsel heeft'.


Lees meer..


Lees hier het volledige interview (klik op de afbeelding om te vergroten).

 

Interview Mantelzorg en yoga

 

Als mantelzorger is het heel belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en daar ook de ruimte voor te nemen. Vaak voelt het alsof je in een spagaat bent beland en cijfer je jezelf misschien weg, terwijl het juist heel belangrijk is om ook goed voor jezelf te zorgen. Niemand heeft er wat aan als je overbelast raakt.


Lees meer..


Elke week besteedt een groep mantelzorgers op de woensdagochtend bewust aandacht aan zichzelf. Onder begeleiding van yogadocent Renate Boerkamp worden deelnemers meegenomen in aandacht voor hun lijf en ontspanning tijdens oefeningen die ook thuis in het dagelijks leven toepasbaar zijn.

Aansluitend aan de yogales is er ruimte om samen koffie te drinken. Dit moment wordt door velen als een grote meerwaarde ervaren. Zo ook door Susy Otto, die sinds 3 jaar op de yoga voor mantelzorgers zit.

 

Haar ervaringen heeft ze opgeschreven, zodat mantelzorgers zich een beeld kunnen vormen van wat er te verwachten is op de woensdagochtend.

 

Waarom ben je op yoga voor mantelzorgers gegaan?

Mijn vader was mantelzorger van mijn moeder. Hij stierf 7 jaar geleden. Mijn broertje doet de financiën en ik heb dagelijks telefonisch contact met mijn moeder, poets haar huis, haal boodschappen, ga mee naar doktersafspraken , regel familiebezoekjes, regel medicatie, de kapper, hulpmiddelen enzovoort
In verband met een slechte gezondheid is mijn man 3,5 jaar geleden met 60,5 jaar met pensioen gegaan. Sindsdien is de gezondheid zo achteruit gegaan, door veel pech, dat hij het huis niet meer uit komt. Daarnaast werk ik 30 uur per week.

Drie jaar geleden werd werkelijke aandacht voor anderen en mijzelf lastiger. Ik werd vergeetachtiger, trok mijn schouders ongemerkt op, waardoor ik daar pijn kreeg, sliep slecht na een drukke dag. Ook oordeelde ik over alles en iedereen.

Dus yoga voor mantelzorgers leek mij de manier om mijn lichaam beter gewaar te worden en weer te leren ontspannen. Ik hoopte ook milder te worden voor anderen en mijzelf.

 

Wat brengt het wekelijkse uurtje met koffie na afloop, wat maakt het belangrijk voor jou?

 Door yoga heb ik geleerd, in de inspanning de ontspanning te vinden. Wekelijks dit oefenen heb ik nodig. Na een vakantie van 6 weken merk ik dat mijn lijf strammer is en ik mij minder goed kan concentreren. 

Door het samen napraten heb ik leren relativeren, het kan altijd nog erger hoe je partner of ouder er aan toe is. Mentaal zijn mijn moeder en man nog gezond. Daar ben ik dankbaar voor. Of je hoort nog eens wat nieuws, over een zorginstelling en nieuwe diensten die ik, misschien in de toekomst kan betrekken bij de zorg. Ook wordt er informatie uitgewisseld over bijvoorbeeld welke maaltijd service iemand heeft en hoe deze bevalt.

 

Waarom is het belangrijk voor jou, om naast de zorg voor een ander, ook goed voor jezelf te zorgen?

Niemand heeft er wat aan, als ik overbelast raak. Yoga is mijn tijd. Het staat zelfs in de agenda van mijn werkgever. Ik ben dan niet bereikbaar, waardoor ik zuiver mijn eigen gezondheid op peil hou en bewust wordt van hoe het staat met mijn innerlijke rust.

 

Wij geven elkaar ook "geniet" tips. Allemaal heb je het zelfde doel: zolang mogelijk in balans blijven, zodat je geliefde in huis kan blijven. Soms is het ontladend, om frustraties van je af te praten. Bij de yoga voor mantelzorgers is na afloop altijd een luisterend oor.

 

De yogalerares Renate Boerkamp, is ervaringsdeskundige op het gebied van mantelzorg en dit schept een band, waardoor de yogalessen perfect aansluiten op wat wij mantelzorgers nodig hebben. Het is een warm bad waar je in terecht komt. Een weldaad voor lichaam en geest, die ik iedere mantelzorger gun. 

 

 

Themablaadje voor senioren en mantelzorgers 

 

Maandelijks vindt u hier het themablaadje 'Onder Ons'. Wilt u dit 'Onder Ons' graag per post ontvangen? Neem dan contact met ons op: 0541-571414 of per mail: info@impuls-oldenzaal.nl.


Lees meer..


Deze themablaadjes bevatten nieuws, gedichten, verhalen en tips. Wilt u ze lezen? U vindt ze hier!

 

Nieuwsbrief 9,   januari 2022

Nieuwsbrief 10, februari 2022

Nieuwsbrief 11, maart 2022

Nieuwsbrief 12, juni 2022

 

 

 

Heeft u zelf tips die u wilt delen in deze themabrief? Meld ze dan gerust: info@impuls-oldenzaal.nl.

 

 

Wat is mantelzorg?

 

Zorgen voor iemand in je naaste omgeving is heel natuurlijk. Het is vaak iets wat veel mensen gewoon doen. Bijvoorbeeld voor je kind, ouders, partner, familielid of een kennis. Wanneer diegene, voor wie je zorgt, een langdurige ziekte, beperking of psychische problemen heeft, wordt er voor lange tijd meer van je gevraagd. Dit wordt mantelzorg genoemd.


Lees meer..


 

Door het langdurig zorgen voor iemand kan het gebeuren dat u sommige dingen, die u voorheen wel deed, niet meer of minder kunt doen. Het kan u lichamelijk of psychisch overbelasten. Daarnaast kunt u te maken krijgen met onbegrip door familie, werk of de buitenwereld. Ook kunt u op problemen stuiten met instanties.

 

Onze mantelzorgconsulent is er om u te helpen!

 

·         Onze vrijwilligers kunnen worden ingezet in de zorg en als gesprekspartner

·         Persoonlijk advies en ondersteuning in uw zorgsituatie

·         Emotionele steun door het bieden van een luisterend oor en het organiseren van bijvoorbeeld ontmoetingsbijeenkomsten

·         Educatie en informatie door het geven van cursussen en het organiseren van themabijeenkomsten

·         Praktische hulp bij bijvoorbeeld het invullen van formulieren

·         Informatie geven rondom mantelzorg.

 

Wij werken hierbij nauw samen met instanties zoals SIZTwente, Wijkracht en Humanitas.

 

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met onze mantelzorgconsulenten.