Stel u voor dat:
U heeft een kind met het downsyndroom. Hij komt om 16.00 uur thuis met de taxi. U zorgt er altijd voor dat u op tijd thuis bent van uw werk.
U hebt een partner met een borderline persoonlijkheidssyndroom. Zij verwacht u stipt op tijd thuis. Gebeurt dat niet, dan raakt zij in paniek.
Uw partner heeft een ernstige hersenbloeding gehad. Hierdoor zijn veel dingen een stuk moeilijker geworden: praten, aankleden, eten, toiletbezoek. Eigenlijk kan uw partner niet lang alleen blijven, hooguit een uurtje. Maar u moet zo nu en dan de deur uit voor een boodschap.
De mantelzorgpas zorgt er voor dat iemand in de naaste omgeving zo spoedig mogelijk gewaarschuwd wordt om de zorg zo snel en adequaat mogelijk over te nemen. Dit werkt als volgt. Benader twee vertrouwde personen in uw naaste omgeving. Vraag of zij uw tijdelijke vervanger in nood willen zijn. Als zij dit willen, kunt u hun telefoonnummer op de mantelzorgpas noteren. Deze pas bewaart u in uw portemonnee. Hulpverleners kijken vaak in de portemonnee om te kijken wie u bent. Zij zien dan uw pas en bellen uw vervanger.
Ook is er een mantelzorgboek verkrijgbaar. In dit boek vult u alles in wat anderen moeten weten om de zorg zo goed mogelijk door te laten lopen. In dit boekje kan uw vervanger in nood direct zien wat er gedaan moet worden. Bijvoorbeeld welke medicijnen op welk tijdstip ingenomen moet worden, welke voeding belangrijk is etc. Ook kunt u vermelden dat de vervanger de thuiszorgorganisatie moet bellen om de verzorging op zich te nemen.
Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Impuls of Stichting Informele Zorg (SIZ)Twente!