volwassenen senioren

Inloopspreekuur openbaar vervoer senioren

 

Tot nader bericht vervalt het inloopspreekuur voor senioren in het Michgoriushuis.


Lees meer..


Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen gaat het geplande inloopspreekuur openbaar vervoer voor senioren op dinsdag 20 oktober a.s. niet door. Tot nader bericht zullen de inloopspreekuren komen te vervallen.

 

U kunt contact opnemen met een OV-ambassadeur tijdens het telefonisch spreekuur van dinsdag tot en met vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur via telefoonnummer 038 – 303 70 10.

BoesCool 55+

 

Goed nieuws voor de Oldenzalers die meer willen bewegen: Binnenkort gaat er weer een ronde beweegactiviteiten bij BoesCool55+ van start.


Lees meer..


Ook Impuls doet hieraan mee. Kom meedoen met Walking Football, een gymles of Dance55+ en ga lekker bewegen! Meer informatie of aanmelden? Kijk op www.boescool55plus.nl.

 

Problemen met uw buren? Bel met buurtbemiddeling!

 

Een blaffende hond, schreeuwende kinderen, klussende buren, een rokende barbecue, harde muziek … zaken in uw buurt waar u zich misschien wel enorm aan ergert.


Lees meer..Zorg dat de irritaties niet oplopen en ga met elkaar in gesprek. Tips hiervoor vindt u op www.problemenmetjeburen.nl. Komt u er zelf niet uit? Of vindt u het toch lastig? Neem dan contact op met buurtbemiddeling.


Wat kan buurtbemiddeling voor u en uw buren doen?

  1. U belt buurtbemiddeling en u krijgt ruim te tijd om uw verhaal te doen.
  2. Bemiddelaars nemen telefonisch contact met u op om te overleggen wat er NU mogelijk is.
  3. Bemiddelaars nemen telefonisch contact op met uw buren om hun kant van het verhaal te horen.
  4. Bemiddelaars overleggen met uw buren wat er NU mogelijk is.
  5. Afhankelijk van de wensen van u en uw buren én van de mogelijkheden die we momenteel hebben, gaan u en uw buren, samen met de bemiddelaars, aan de slag om een oplossing te vinden.
  6. Bemiddelaars blijven betrokken zolang het nodig is.

 

Bemiddelaars helpen de ruziënde partijen om het contact te herstellen en na te denken over oplossingen. Buurtbemiddeling vindt plaats op vrijwillige basis en is gratis. Wilt u meer weten? Bel dan met Impuls via 0541 571414 of mail naar buurtbemiddeling@impuls-oldenzaal.nl.

 

Buurtbemiddeling is voor alle inwoners van Oldenzaal en is gratis. Het project is een initiatief van WBO wonen, de Gemeente Oldenzaal, de Politie en Impuls. Meer informatie vindt u ook op de website www.problemenmetjeburen.nl.

 

Nieuwsbrief voor senioren en mantelzorgers 

 

In deze tijden, die voor veel mensen lastig zijn, brengen we een extra nieuwsbrief uit. Vanaf 1 juni a.s. zullen we van de wekelijkse nieuwsbrief, overgaan op een maandelijkse nieuwsbrief.


Lees meer..


Deze nieuwsbrieven bevatten puzzels, gedichten, verhalen en tips. Wilt u de nieuwsbrief lezen? U vindt ze hier!

 

Nieuwsbrief 1, 31 maart 2020

Nieuwsbrief 2, 6 april 2020

Nieuwsbrief 3, 14 april 2020

Nieuwsbrief 4, 20 april 2020

Nieuwsbrief 5, 27 april 2020

Nieuwsbrief 6, 6 mei 2020

Nieuwsbrief 7, 12 mei 2020

Nieuwsbrief 8, 18 mei 2020

Nieuwsbrief 9, 25 mei 2020

Nieuwsbrief 10, 29 juni 2020

Nieuwsbrief 11, 3 augustus 2020

Nieuwsbrief 12, 3 september 2020

Nieuwsbrief 13, 9 oktober 2020

 

                                                                            Logo Oranje Fonds

 

 

Heeft u zelf tips die u wilt delen in deze nieuwsbrief? Meld ze dan gerust: info@impuls-oldenzaal.nl.

 

Een Oldenzaal waar mensen met dementie meedoen!

 

Het aantal mensen met dementie neemt de komende jaren toe, ook in Oldenzaal. In 25 jaar zal het aantal mensen met dementie in Oldenzaal bijna verdubbelen. Ongeveer 70 % van deze mensen wonen thuis, met of zonder zorg. 


Lees meer..


Voor de mensen met dementie maar ook voor de mantelzorgers is het van belang dat men mee kan blijven doen aan (maatschappelijke) activiteiten en dat de omgeving voor de mensen met dementie veilig is en dat bijvoorbeeld de gemeente waarin men woont, ‘dementievriendelijk’ is. Dat willen we ook in Oldenzaal bereiken!

 

In een dementievriendelijke gemeente:

  • kunnen mensen met dementie zo lang mogelijk mee blijven doen in de samenleving.
  • maakt de gemeente begeleiding op maat mogelijk voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.
  • vergroot de gemeente de kennis van dementie binnen de eigen organisatie en de gemeenschap, bijvoorbeeld door aanbieden van trainingen ‘Omgaan met dementie’.

 

Het doel is een gemeenschap te creëren waarin iedereen dementie accepteert: van bakker en buurman tot club en wijkagent. Een gemeenschap waarin mensen met dementie gewoon boodschappen doen, hun bankzaken regelen, naar verenigingen of de bibliotheek gaan of een museum bezoeken. En waarin de gemeenschap hen een handje toesteekt wanneer zij het even niet meer weten.

 

In de beginfase van het dementeringsproces is over het algemeen (nog) geen (geïndiceerde) zorg of opvang nodig. In deze fase willen mensen hun vertrouwde, dagelijks leven voortzetten.  Zelf de boodschappen halen, actief blijven in de vereniging, probleemloos een kopje koffie drinken op een terras, dat zijn zaken die voor hen belangrijk zijn. Met andere woorden: Blijven meedoen!

 

Hiervoor is het noodzakelijk dat sociale netwerken (verenigingen, buren) en de woonomgeving (buurt, winkels, horeca) geïnformeerd worden over de (eerste) signalen van dementie en hoe hier mee om te gaan. Dit wordt gedaan door het geven van o.a. informatiebijeenkomsten en trainingen. Op www.samendementievriendelijk.nl vindt u meer informatie. Ook bij Impuls kunt u terecht voor meer informatie of een training, eem gerust contact met ons op!

 

Uiteindelijk hopen we te bereiken dat Oldenzaal een plek wordt waar mensen met dementie kunnen blijven meedoen!

Kom in beweging en wandel mee!

In verband met de verscherpte coronaregels raden wij u aan vooraf contact op te nemen met de betreffende praktijk over het doorgaan van de wandeling.


Wilt u wel eens wandelen maar komt het er te weinig van? Of wilt u niet alleen, maar met iemand samen wandelen? Voorjaarskriebels voelen en lekker naar buiten? Trek dan eens de stoute wandelschoenen aan en loop mee!

 


Lees meer..


De fysiotherapiepraktijken in Oldenzaal organiseren wekelijks wandelingen voor ieder niveau. Doet u mee?

 

Wandelen op groen recept

Groepswandeling van ongeveer een uur met de fysiotherapeut.

Wanneer? Op woensdag van 12.45-13.45 uur

Locatie: Fysiotherapie de Essen, Zilverschoon 151

Contactgegevens: Fysiotherapie de Essen T: 0541-518016 M: info@fysiotherapiedeessen.nl

 

Wandelen

Wanneer? Op woensdag van 13.00-13.45 uur

Locatie: Gezondheidscentrum, Haverstraat 15

Contactgegevens: Frank Lanen T: 0541-523111 M: info@fysiotherapielanen.nl

 

Wandelen

Wandelen met een fysiotherapeut.

Wanneer? Op vrijdag van 13.00-13.30 uur

Locatie: Fysio Kruisstraat, Kruisstraat 8

Contactgegevens: Harold de Jong T: 0541-520958 M: info@fysiotherapiekruisstraat.nl

 

 

Twijfelt u nog? Niet doen! Iedereen kan meewandelen en het kost u niets. Indien u eerst meer informatie wilt, bel dan met Esther van Loon, buurtbeweegcoach voor senioren van Impuls bellen via 0541 – 571 414.

 

 

 

 

 

 

 

Alzheimer cafe

Let op: Het Alzheimercafe komt tot nader bericht te vervallen.

 

 

Het Alzheimer Café Oldenzaal is een trefpunt voor mensen met dementie, hun partners en familieleden en vrienden. Ook hulpverleners en belangstellenden zijn van harte welkom.


Lees meer..


Het Alzheimer Café Oldenzaal is elke laatste donderdag van de maand (behalve in juli, augustus en december) geopend in het Michgoriushuis, Marktstraat 10 te Oldenzaal. Op donderdag 29 oktober staat het volgende Alzheimer Café regio Oldenzaal weer gepland. Dit gebeurt in aangepaste vorm aan de hand van de RIVM maatregelen. Het thema van deze avond is: 'Ook nog gezondheidsklachten.'

 

De zaal is geopend om 19.00 uur, het programma begint om 19.30 uur en eindigt om 20.30 uur. De toegang is gratis. In verband met de coronamaatregelen is aanmelden is verplicht. Dit kan telefonisch of per mail: info@impuls-oldenzaal.nl. Ook moet u klachtenvrij zijn (geen koorts, hoesten, niezen, keelpijn).

 

 

Geheugenspreekuur in het Michgoriushuis:

Wanneer u zich zorgen maakt over uw geheugen of dat van uw partner/ familielid. Het geheugenspreekuur is iedere eerste en derde dinsdag van de maand van 13.00 uur tot 14.00 uur in het Michgoriushuis, Marktstraat 10-12 te Oldenzaal. Hiervoor dient u een afspraak te maken. Wanneer bezoek aan het Michgoriushuis niet mogelijk is kan er een afspraak gemaakt worden voor een bezoek aan huis. Belt u ons dan op 0541 571414 voor het maken van een afspraak. 

 

 

 

 

Twents Zilver – Kwiek met kunst!

 

Bij Twents Zilver, Kwiek met Kunst gaat men uit van ieders positieve gezondheid. Wat kan er allemaal wél! Zij bouwen graag met u aan de toekomst. Hiervoor zetten zij  hun kunsttalent in om mensen te inspireren ook kunstzinnig aan de slag te gaan. Alles voor meer leefplezier. Binnen het project ‘Twents Zilver, Kwiek met Kunst’ bieden zij verschillende activiteiten om als oudere weer kunstzinnig aan de slag te gaan.


Lees meer..


 

De Kwiekmakers

Een groep kunstenaars, vaktherapeuten en andere gezellige creatieve leu uit de regio. Zij zijn op zoek naar ouderen in de regio Oldenzaal en Enschede, die wel een lichtpuntje kunnen gebruiken. Ze komen – op verzoek – graag bij mensen thuis om samen te praten maar ook om samen iets kunstzinnigs te maken. Iets wat een blije of verdrietige periode vorm geeft of wat echt past bij het leven. Gewoon om het leven wat mooier te kleuren en om samen te onderzoeken wat er nog wél kan!

 

Iets voor u? Wilt u nog graag uw talent ontwikkelen, of zou u nog heel graag een iets willen uitproberen, of wellicht een oude hobby voortzetten naar uw eigen mogelijkheden? Dat kan bij Twents Zilver. Want zij houden van zoeken naar mogelijkheden en zijn niet voor één gat te vangen. Ze zoeken of aansluiting bij bestaande initiatieven of organiseren vanuit het project nieuwe activiteiten.

 

Inmiddels zijn er zo’n 30 Kwiekmakers actief in de regio. Dus schakel ze gerust in! Bel naar Anita Kunst – 06-13406842 of naar Tineke Posthumus 06 28578131 en maak een afspraak. Mailen kan ook: twentszilver@fitart.nl

 

Alvast een kijkje nemen wat zij allemaal doen? Bekijk dan hier het online magazine!

Geheugenspreekuur 

 

Iedereen vergeet wel eens iets. Dat is geen reden om ongerust te worden. Maar wanneer u merkt dat de vergeetachtigheid toeneemt, kan het prettig zijn om daar eens met een deskundige over te praten.


Lees meer..


Het geheugenspreekuur is bedoeld voor mensen die zich zorgen maken over het geheugen. Ook kunt u hier advies vragen wanneer u zich zorgen maakt over het geheugen van uw partner, ouders of familieleden. Er is telkens een deskundige van Impuls, Carintreggeland, Zorggroep Sint Maarten of Zorgfederatie Oldenzaal aanwezig.

 

Het geheugenspreekuur is iedere eerste en derde dinsdag van de maand van 13.00 uur tot 14.00 uur in het Michgoriushuis, Marktstraat 10 te Oldenzaal. Bel voor een afspraak 0541-571414.

 

NB: Wanneer bezoek aan het Michgoriushuis niet mogelijk is kan er een afspraak gemaakt worden voor een bezoek aan huis. Bel voor meer informatie met Impuls,
tel. 0541 571414.

 

 

Team geheugenspreekuur:

 

Maatje

 

Wilt u graag meer sociale contacten maar durft u de stap niet te zetten? Vindt u het moeilijk om alleen ergens op af te gaan? Impuls kan met u op zoek gaan naar een maatje. Een dame of heer die samen met u gaat kijken naar geschikte activiteiten en die ook enkele keren met u mee op stap gaat.

 

Wilt u graag een maatje? Neem dan contact met ons op!