volwassenen senioren

Dementievriendelijk Oldenzaal

 

Het aantal dementerenden in Oldenzaal zal de komende 25 jaar verdubbelen in Oldenzaal. Ongeveer 70% van deze mensen woont thuis. Voor de dementerende zelf, maar ook voor mantelzorgers is het van belang dat men mee kan blijven doen aan activiteiten en dat de omgeving voor de dementerende veilig is.

 

 

 


Lees meer..


In september 2018 was er een bijeenkomst georganiseerd: 'Een Oldenzaal waar mensen met dementie mee doen’. Er is echter meer nodig om het toenemende aantal mensen die de diagnose dementie krijgen, op te kunnen vangen in Oldenzaal. Wat is daarvoor nodig en hoe kunnen we dat bereiken?

Op donderdag 14 februari van 17.00 uur tot 19.00 uur wordt een tweede bijeenkomst georganiseerd in het Michgoriushuis, Marktstraat 10 te Oldenzaal. Wilt u meedenken over een ‘dementie-vriendelijk Oldenzaal’? Meld u dan aan voor 1 februari a.s. via info@impuls-oldenzaal.nl.

Voelt u zich wel eens onveilig? Je verweren kun je leren!

Voelt u zich ook wel eens onveilig? Doe dan mee aan de cursus ‘leren hoe je je kunt verweren’. Een hele leuke en vooral nuttige cursus voor senioren, waarin u in 7 lessen leert hoe u zich veilig en sterk kunt voelen en hoe u kunt handelen als u in onveilige situaties terechtkomt. Ook laten we u zien hoe u “nee” kunt zeggen als u iets wordt opgedrongen wat u niet wilt. 


Lees meer..


De cursus start op vrijdag 8 februari 2019 en vindt plaats bij budovereniging Hantei aan de Molenstraat 41. De lessen duren een uur en worden gegeven door Ingrid ter Braak, weerbaarheidstrainer en Aikidodocent. U bent welkom vanaf 10.00 uur, de lessen starten om 10.30 uur.

 

De weerbaarheidscursus wordt georganiseerd door Hantei en Impuls. Deelname aan de cursus kost slechts € 10,-.

 

Wilt u meedoen? Goed idee! U kunt zich nu al aanmelden door te bellen met 0541 – 571414 of door een berichtje te sturen naar Esther van Loon, buurtbeweegcoach senioren via e.vanloon@impuls-oldenzaal.nl

Alleen hoe dan verder

Op donderdag 6 december gaan de bijeenkomsten ‘Alleen, hoe dan verder?’ weer van start in Oldenzaal. ‘Alleen, hoe dan verder’ zijn zes bijeenkomsten voor weduwen en weduwnaars vanaf 60 jaar. Het centrale thema is: Hoe geef ik mijn leven na het overlijden van mijn partner weer inhoud?

 

 


Lees meer..


Het overlijden van een partner brengt veel verdriet met zich mee. De eerste weken na het overlijden zijn vaak hectisch. Veel moet er geregeld worden. Maar na enkele maanden wordt het stil. Bezoek wordt minder en mensen vragen minder vaak hoe het met je gaat. Dit is vaak het begin van een moeilijke periode. Het besef dat men alleen verder moet dringt door. Vaak is er de behoefte om over dit verdriet en gemis met anderen te kunnen praten. Anderen die hetzelfde meemaken.

 

Tijdens zes bijeenkomsten kunnen mensen hun ervaringen en gevoelens omtrent het verlies van hun partner met elkaar delen. Tevens komt aan de orde hoe men het leven zonder partner weer in kan vullen. Ook wordt informatie gegeven over (ontmoetings)activiteiten, sportmogelijkheden, vrijwilligerswerk etc. in Oldenzaal.

 

De bijeenkomsten worden georganiseerd door Impuls en vinden plaats bij Impuls Breedwijs, Helmichstraat 42b, op de donderdagmiddag van 13.30-15.30 uur. Deelname kost € 10,-. De cursusdata zijn als volgt:

- donderdag 6 december 2018

- donderdag 20 december 2018
- donderdag 10 januari 2019

- donderdag 17 januari 2019
- donderdag 24 januari 2019

- donderdag 7 februari 2019

 

Wilt u zich voor deze bijeenkomsten opgeven of wilt u meer informatie? Bel dan met Impuls via telefoonnummer 0541-571414 en vraag naar Ria Heijdens. E-mailen kan ook: r.heijdens@impuls-oldenzaal.nl.

 

Buurtbeweegcoach 55+ 

 

De buurtbeweegcoach senioren is er voor alle 55+-ers in Oldenzaal.

 

Voor de (iets) ouderen die wel merken dat het lijf wat strammer wordt. Die misschien niet meer zo soepel en gezond zijn als een paar jaar geleden en weten dat bewegen heel goed is voor de gezondheid. Voor de bloeddruk, het hart, de botten, de spieren en niet te vergeten voor het brein. Want lekker bezig zijn, daar knapt een mens van op!


Lees meer..


 

 

Dat bewegen hoeft echt niet intensief rennend over een sportveld of inspannend in een sportschool. Kan wel, maar hoeft niet. De buurtbeweegcoach voor senioren houdt het in ieder geval graag laagdrempelig. Kortom: de buurtbeweegcoach senioren is er voor iedere ‘senior’: bewegen, maar dan wel op de manier die bij u past. 

 

Zegt u nou: ja, dat wil ik ook wel, maar ik weet niet zo goed hoe, wat of met wie? Of misschien hebt u zelf een goed idee voor een activiteit? Neem dan gerust contact op met Impuls, via telefoonnummer 0541 – 571414 of mail naar de buurtbeweegcoach voor senioren via e.vanloon@impuls-oldenzaal.nl.

 

 

Kom in beweging en wandel mee!


Wilt u wel eens wandelen maar komt het er te weinig van? Of wilt u niet alleen, maar met iemand samen wandelen? Voorjaarskriebels voelen en lekker naar buiten? Trek dan eens de stoute wandelschoenen aan en loop mee!

 


Lees meer..


 

U bent in goede handen, want iedere woensdag tussen 13.00 en 13.45 uur, loopt fysiotherapeut Frank Lanen of podotherapeut Maikel Caarels met u mee. We starten vanaf het gezondheidscentrum aan de Haverstraat 15. Wilt u meelopen? Bel dan even met 0541 – 523 111.

 

Komt de vrijdag beter uit? Dat kan ook, want dan wordt gestart vanaf de praktijk voor fysiotherapie aan de Kruisstraat 8. Daar staat fysiotherapeut Harold de Jong, of één van zijn collega’s, om 13.00 uur klaar voor een fijne wandeling. U hoeft zich hiervoor niet aan te melden, kom gewoon gezellig naar de Kruisstraat 8!

 

Twijfelt u nog? Niet doen! Iedereen kan meewandelen en het kost u niets. Indien u eerst meer informatie wilt, bel dan met Frank Lanen via 0541 – 523 111 of Harold de Jong via 0541 – 514 833. U kunt ook Esther van Loon, buurtbeweegcoach voor senioren van Impuls bellen via 0541 – 571 414.

 

Alzheimer cafe

 

Het Alzheimer Café Oldenzaal is een trefpunt voor mensen met dementie, hun partners en familieleden en vrienden. Ook hulpverleners en belangstellenden zijn van harte welkom.


Lees meer..


Het Alzheimer Café Oldenzaal is elke laatste donderdag van de maand (behalve in juli, augustus en december) geopend in het Michgoriushuis, Marktstraat 10 te Oldenzaal.

 

De zaal is geopend om 19.00 uur, het programma begint om 19.30 uur en eindigt om 21.00 uur. De toegang is gratis.


Naast het geven van informatie is er ook veel ruimte om vragen te stellen en om in informele sfeer ervaringen met elkaar uit te wisselen. Ook is er regelmatig een thema. Voor meer informatie kunt u bellen naar het Michgoriushuis tel: 0541 571414.

   

Thema 31 januari 2019:        Leven in een verpleeghuis

Thema 28 februari 2019:      Hoe werkt het geheugen?

Thema 28 maart 2019:          Wat is dementie?

Thema 25 april 2019:            Hoe blijf je fit?

Thema 30 mei 2019:             Hemelvaartsdag, geen Alzheimer Café

Thema 27 juni 2019:             Dementie, hoe nu verder?

Thema 26 september 2019: Wereld Alzheimer Dag

Thema 31 oktober 2019:      De invloed van dementie op uw relaties

Thema 28 november 2019:  Juridische en financiële zaken regelen bij dementie 

 

  

Geheugenspreekuur in het Michgoriushuis:

Wanneer u zich zorgen maakt over uw geheugen of dat van uw partner/ familielid. U kunt elke dinsdag vrijblijvend binnenlopen van 13.00 tot 14.00 uur. Bent u niet in de gelegenheid om langs te komen, belt u ons dan op 0541 571414 vor het maken van een afspraak. Wij komen dan bij u thuis.

 

 

 

Anwb Automaatje vanaf juli ook in Oldenzaal 

 

Vanaf 2 juli 2018 kan in Oldenzaal gebruik gemaakt worden van een ‘Automaatje’. AutoMaatje is een vervoersservice voor de minder mobiele Oldenzalers, zodat zij zo lang mogelijk kunnen blijven deelnemen aan het sociale en maatschappelijke leven.


Lees meer..


 

Automaatje zorgt ervoor dat ouderen en mensen met een beperking vervoer hebben naar bijvoorbeeld het ziekenhuis, de kapper, maar ook om een boodschap te doen, naar een verjaardag gaan of een partner te bezoeken in een verzorgingstehuis. De nadruk ligt niet alleen op het vervoer, maar ook op het plezierig onderweg zijn.

 

De deelnemer rekent na afloop contant af met de vrijwilliger op basis van de gereden kilometers. Hiervoor wordt 30 cent per kilometer gerekend.

 

Wilt u een beroep doen op Automaatje? Bel dan op werkdagen van 11.00 tot 13.30 uur naar telefoonnummer 0541 571410 en dan bespreken wij met u de mogelijkheden!

U kunt zich ook aanmelden d.m.v. het aanmeldingsformulier dat u hier vindt. Deze kunt u downloaden en invullen. Deze mag u dan mailen naar info@impuls-oldenzaal.nl, langsbrengen op het Michgoriushuis of per post naar ons toesturen.

 

 

 

Wij zoeken vrijwilligers!
 
Om AutoMaatje een succes te laten worden in Oldenzaal zijn we op zoek naar vrijwilligers. Heeft u een eigen auto en vindt u het leuk om minder mobiele Oldenzalers ergens naar toe te rijden? Wordt dan ook AutoMaatje! Ook als u geen eigen auto heeft, maar wel wilt helpen, doen wij graag een beroep op u. Want naast vrijwilligers die willen rijden, zoeken we tevens ‘matchmakers’. Voor werkdagen van 11.00 tot 13.30 uur zoeken wij vrijwilligers die de telefoon beantwoorden, de aanvragen van deelnemers krijgen en deze aanvragen koppelen aan chauffeurs. 
 
U kunt van onschatbare waarde zijn voor vele minder mobiele Oldenzalers! Neem voor meer informatie contact op met Impuls en vraag naar Karin Lubbers, k.lubbers@impuls-oldenzaal.nl. Het telefoonnummer is 0541 571414.

 

                      

 

 

Formulierenservice

 

Heeft u een vraag of kunt u bijvoorbeeld een formulier niet invullen? Kom dan geheel vrijblijvend langs bij Formulierenservice.

 

Formulierenservice Oldenzaal helpt u graag bij het invullen van een formulier of het lezen van brieven. Alle formulieren met betrekking tot het sociale domein komen in aanmerking. U kunt daarbij denken aan formulieren voor de aanvraag van toeslagen, aanvragen uitkering, zorgformulieren etc. 


Lees meer..


Heeft u een vraag of kunt u bijvoorbeeld een formulier niet invullen? Kom dan geheel vrijblijvend langs bij Formulierenservice.

 

Formulierenservice Oldenzaal helpt u graag bij het invullen van een formulier of het lezen van brieven. Alle formulieren met betrekking tot het sociale domein komen in aanmerking. U kunt daarbij denken aan formulieren voor de aanvraag van toeslagen, aanvragen uitkering, zorgformulieren etc. 

 

Waar en wanneer:

Maatschappelijk Plein, Ganzenmarkt 2 te Oldenzaal:
Dinsdagmiddag van 13.30 uur tot 15.30 uur

(ook voor anderstaligen, er is een tolk aanwezig)

  

Michgoriushuis, Marktstraat 10-12 te Oldenzaal:
Donderdagmiddag van 14.00 uur tot 15.30 uur, vrije inloop.

 

Vergeet niet uw legitimatiebewijs en Digidcode mee te nemen!

 

U kunt de formulierenservice bereiken door te mailen naar formulierenservice@impuls-oldenzaal.nl. Bellen kan ook: 0541 571414.

 

LET OP: IN SCHOOLVAKANTIES IS ER GEEN FORMULIERENSERVICE 

 

Wij helpen u graag bij bijvoorbeeld het aanvragen van een uitkering, het aanvragen van kwijtschelding of andere, soms lastige formulieren. Onze vrijwilligers zijn deskundig en helpen u gratis met het invullen. Alle formulieren met betrekking tot het sociale domein komen in aanmerking.

 

Kom gerust langs of bel voor meer informatie!

 

 

Geheugenspreekuur

 

Iedereen vergeet wel eens iets. Dat is geen reden om ongerust te worden. Maar wanneer u merkt dat de vergeetachtigheid toeneemt, kan het prettig zijn om daar eens met een deskundige over te praten.


Lees meer..


Het geheugenspreekuur is bedoeld voor mensen die zich zorgen maken over het geheugen. Ook kunt u hier advies vragen wanneer u zich zorgen maakt over het geheugen van uw partner, ouders of familieleden. Er is telkens een deskundige van Impuls, Carintreggeland, Zorggroep Sint Maarten of Zorgfederatie Oldenzaal aanwezig.

 

Het geheugenspreekuur is iedere dinsdag van 13.00 uur tot 14.00 uur in het Michgoriushuis, Marktstraat 10 te Oldenzaal. Loop gerust binnen!

 

NB: Wanneer bezoek aan het Michgoriushuis niet mogelijk is kan er een afspraak gemaakt worden voor een bezoek aan huis. Bel voor meer informatie met Impuls,
tel. 0541 571414.

 

 

Team geheugenspreekuur:

 

Maatje

 

Wilt u graag meer sociale contacten maar durft u de stap niet te zetten? Vindt u het moeilijk om alleen ergens op af te gaan? Impuls kan met u op zoek gaan naar een maatje. Een dame of heer die samen met u gaat kijken naar geschikte activiteiten en die ook enkele keren met u mee op stap gaat.

 

Wilt u graag een maatje? Neem dan contact met ons op!