volwassenen senioren

Alzheimer Café online

 

 

Het Alzheimer Café Oldenzaal is een trefpunt voor mensen met dementie, hun partners en familieleden en vrienden. Ook hulpverleners en belangstellenden zijn van harte welkom. In verband met de corona maatregelen wordt het Alzheimer Café online gehouden.


Lees meer..


 

Wilt u meekijken? Het eerstevolgende online Alzheimer Café wordt gehouden op donderdagavond 29 april 2021 van 19.15 uur tot 20.15 uur. Stuur een mailtje naar info@impuls-oldenzaal.nl. Wij sturen u dan de inloggegevens en een link toe zodat u met ZOOM deel kunt nemen. 

 

Het thema van het online Alzheimer Café van 29 april is:

 

  • Onbegrepen gedrag bij dementie door Kristel Koenders-Richters, GZ psycholoog bij Livio

 

Mensen met dementie doen soms dingen die u niet begrijpt. Dit zogenoemde onbegrepen gedrag komt heel vaak voor. Zo’n 80 tot 90 procent van de mensen met dementie vertoont vroeg of laat ander gedrag. Onder onbegrepen gedrag valt al het gedrag van de persoon met dementie dat door deze persoon zelf en/of zijn omgeving als moeilijk hanteerbaar wordt ervaren. Om daar goed mee om te gaan, is het van belang het gedrag te begrijpen. Als u de oorzaak kunt achterhalen kunt u de juiste aanpak of behandeling kiezen.

 

 

 

 

 

 

Hulp nodig bij beeldbellen of appen?

 

Het project 't Nije Kuierdroad in Oldenzaal helpt senioren en mantelzorgers om digitaal vaardiger te worden in het gebruik van bijvoorbeeld een smartphone
of tablet. Heel belangrijk in deze lastige tijden, want zo kunnen zij contact houden met hun naasten.

 

 

Zie hier de inzending van onze video 't Nije Kuierdroad voor de lokale editie van de Nationale Vrijwilligersprijzen


Lees meer..


Bij dit project komt een getrainde vrijwilliger bij thuis om uitleg te geven over bijvoorbeeld beeldbellen of het versturen van berichtjes via de tablet. Uiteraard worden de corona maatregelen in acht genomen. De tablet stellen wij ter beschikking. 

 

Wilt u ook graag leren beeldbellen of berichtjes versturen? Neem dan contact met ons op. Dat kan via telefoonnummer 0541 571414 of per mail: info@impuls-oldenzaal.nl.

 

(klik op de afbeelding om te vergroten)

Rondje gezelligheid

 

Loopt u ook wel eens een rondje door de buurt? Dan kent u de voordelen van wandelen: een gezond(er) lijf en een leeg hoofd. Heerlijk! Ook al maakt u maar een klein ommetje, alle stappen helpen. Maakt u samen met ons de wandelrondjes in uw buurt nóg fijner? Doe dan mee en breng wat afwisseling voor onderweg.


Lees meer..


Zet een koffie- of theepot voor uw raam, als symbool voor (bijna ouderwets) gezellige koffiemomentjes. Zo’n koffie- of theepot kan van alles zijn: een oude of een nieuwe koffiepot, een theepot in een gekke vorm, ééntje met of zonder theekopjes, een kinderserviesje; het mag allemaal, als het er maar gezellig uitziet en goed zichtbaar is voor wandelaars.

 

 

De leukste ramen met een koffie- en/of theepot verdienen een prijs! Maak dus een foto van uw raam en mail die (vermeld ook uw adres) naar info@impuls-oldenzaal.nl of bel ons uw adres door via telefoonnummer 0541-571414 dan lopen we er langs tijdens ons dagelijkse wandelrondje. Doet u mee? Gezellig!

 

 

 

 

Klik hieronder voor de kleurplaten:

kinderkleurplaat koffie

kinderkleurplaat thee

Video Dementie Twente bij Impuls

 

Dementie Twente heeft een video opgenomen over de rol van Impuls bij dementie.


Lees meer..


Deze video kunt u hier bekijken (klik op de afbeelding).

 

 

 

 

 

Wandelen in Oldenzaal

Ook zin om een wandeling te maken? Kijk dan eens op de onderstaande routes.

 

Wandeling Zuid Berghuizen Oldenzaal

Wandeling De Thij Oldenzaal

Telefonisch spreekuur openbaar vervoer senioren

 

Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen gaat het inloopspreekuur openbaar vervoer voor senioren niet door. Heeft u toch vragen over reizen met het openbaar vervoer? Maak dan gebruik van het telefonisch spreekuur.


Lees meer..


 

U kunt contact opnemen met een OV-ambassadeur tijdens het telefonisch spreekuur van dinsdag tot en met vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur via telefoonnummer 038 – 303 70 10.

Problemen met uw buren? Bel met buurtbemiddeling!

 

Een blaffende hond, schreeuwende kinderen, klussende buren, een rokende barbecue, harde muziek … zaken in uw buurt waar u zich misschien wel enorm aan ergert.


Lees meer..Zorg dat de irritaties niet oplopen en ga met elkaar in gesprek. Tips hiervoor vindt u op www.problemenmetjeburen.nl. Komt u er zelf niet uit? Of vindt u het toch lastig? Neem dan contact op met buurtbemiddeling.


Wat kan buurtbemiddeling voor u en uw buren doen?

  1. U belt buurtbemiddeling en u krijgt ruim te tijd om uw verhaal te doen.
  2. Bemiddelaars nemen telefonisch contact met u op om te overleggen wat er NU mogelijk is.
  3. Bemiddelaars nemen telefonisch contact op met uw buren om hun kant van het verhaal te horen.
  4. Bemiddelaars overleggen met uw buren wat er NU mogelijk is.
  5. Afhankelijk van de wensen van u en uw buren én van de mogelijkheden die we momenteel hebben, gaan u en uw buren, samen met de bemiddelaars, aan de slag om een oplossing te vinden.
  6. Bemiddelaars blijven betrokken zolang het nodig is.

 

Bemiddelaars helpen de ruziënde partijen om het contact te herstellen en na te denken over oplossingen. Buurtbemiddeling vindt plaats op vrijwillige basis en is gratis. Wilt u meer weten? Bel dan met Impuls via 0541 571414 of mail naar buurtbemiddeling@impuls-oldenzaal.nl.

 

Buurtbemiddeling is voor alle inwoners van Oldenzaal en is gratis. Het project is een initiatief van WBO wonen, de Gemeente Oldenzaal, de Politie en Impuls. Meer informatie vindt u ook op de website www.problemenmetjeburen.nl.

 

Maandblaadje voor senioren en mantelzorgers 

Maandelijks vindt u hier het themablaadje. Wilt u dit themablaadje graag per post ontvangen? Neem dan contact met ons op: 0541-571414 of per mail: info@impuls-oldenzaal.nl.


Lees meer..


Deze themablaadjes bevatten puzzels, gedichten, verhalen en tips. Wilt u ze lezen? U vindt ze hier!

 

Nieuwsbrief 13, 9 oktober 2020

Nieuwsbrief 14, 6 november 2020

Nieuwsbrief 15, 4 december 2020

Nieuwsbrief 1, 21 januari 2021

Nieuwsbrief 2, 2 februari 2021

Nieuwsbrief 3, 4 maart 2021

Nieuwsbrief 4, 25 maart 2021

Nieuwsbrief 5, 6 mei 2021

 

 

Heeft u zelf tips die u wilt delen in deze themabrief? Meld ze dan gerust: info@impuls-oldenzaal.nl.

 

Buurtbeweegcoach 55+ 

 

De buurtbeweegcoach senioren is er voor alle 55+-ers in Oldenzaal.

 

Voor de (iets) ouderen die wel merken dat het lijf wat strammer wordt. Die misschien niet meer zo soepel en gezond zijn als een paar jaar geleden en weten dat bewegen heel goed is voor de gezondheid. Voor de bloeddruk, het hart, de botten, de spieren en niet te vergeten voor het brein. Want lekker bezig zijn, daar knapt een mens van op!


Lees meer..


 

 

Dat bewegen hoeft echt niet intensief rennend over een sportveld of inspannend in een sportschool. Kan wel, maar hoeft niet. De buurtbeweegcoach voor senioren houdt het in ieder geval graag laagdrempelig. Kortom: de buurtbeweegcoach senioren is er voor iedere ‘senior’: bewegen, maar dan wel op de manier die bij u past. 

 

Zegt u nou: ja, dat wil ik ook wel, maar ik weet niet zo goed hoe, wat of met wie? Of misschien hebt u zelf een goed idee voor een activiteit? Neem dan gerust contact op met Impuls, via telefoonnummer 0541 – 571414 of mail naar de buurtbeweegcoach voor senioren via e.vanloon@impuls-oldenzaal.nl.

 

 

Twents Zilver – Kwiek met kunst!

 

Bij Twents Zilver, Kwiek met Kunst gaat men uit van ieders positieve gezondheid. Wat kan er allemaal wél! Zij bouwen graag met u aan de toekomst. Hiervoor zetten zij  hun kunsttalent in om mensen te inspireren ook kunstzinnig aan de slag te gaan. Alles voor meer leefplezier. Binnen het project ‘Twents Zilver, Kwiek met Kunst’ bieden zij verschillende activiteiten om als oudere weer kunstzinnig aan de slag te gaan.


Lees meer..


 

De Kwiekmakers

Een groep kunstenaars, vaktherapeuten en andere gezellige creatieve leu uit de regio. Zij zijn op zoek naar ouderen in de regio Oldenzaal en Enschede, die wel een lichtpuntje kunnen gebruiken. Ze komen – op verzoek – graag bij mensen thuis om samen te praten maar ook om samen iets kunstzinnigs te maken. Iets wat een blije of verdrietige periode vorm geeft of wat echt past bij het leven. Gewoon om het leven wat mooier te kleuren en om samen te onderzoeken wat er nog wél kan!

 

Iets voor u? Wilt u nog graag uw talent ontwikkelen, of zou u nog heel graag een iets willen uitproberen, of wellicht een oude hobby voortzetten naar uw eigen mogelijkheden? Dat kan bij Twents Zilver. Want zij houden van zoeken naar mogelijkheden en zijn niet voor één gat te vangen. Ze zoeken of aansluiting bij bestaande initiatieven of organiseren vanuit het project nieuwe activiteiten.

 

Inmiddels zijn er zo’n 30 Kwiekmakers actief in de regio. Dus schakel ze gerust in! Bel naar Anita Kunst – 06-13406842 of naar Tineke Posthumus 06 28578131 en maak een afspraak. Mailen kan ook: twentszilver@fitart.nl

 

Alvast een kijkje nemen wat zij allemaal doen? Bekijk dan hier het online magazine!

Formulierenservice

 

De Formulierenservice kan weer van start! Echter wel op afspraak. Dus heeft u een vraag over het invullen van een formulier of hulp nodig bij het lezen van een brief? Bel dan 0541- 57 14 14. Wij helpen u graag verder!

 

Heeft u een vraag of kunt u bijvoorbeeld een formulier niet invullen? Maak dan een afspraak met Formulierenservice.


Lees meer..


Formulierenservice Oldenzaal helpt u graag bij het invullen van een formulier of het lezen van brieven. U kunt denken aan het aanvragen van een kwijtschelding of uitkering. Alle formulieren met betrekking tot het sociale domein komen in aanmerking.

 

Waar en wanneer (alleen op afspraak):

Maatschappelijk Plein, Ganzenmarkt 2 te Oldenzaal:
Dinsdagmiddag van 13.30 uur tot 15.30 uur

(ook voor anderstaligen, er is een tolk aanwezig)

  

Michgoriushuis, Marktstraat 10-12 te Oldenzaal:
Donderdagmiddag van 14.00 uur tot 15.30 uur

  

Vergeet niet uw legitimatiebewijs en Digidcode mee te nemen!

  

U kunt de formulierenservice bereiken door te mailen naar info@impuls-oldenzaal.nl. Bellen kan ook: 0541 571414.

 

 


LET OP: IN DE ZOMERVAKANTIE EN KERSTVAKANTIE IS ER GEEN FORMULIERENSERVICE

 

 

 

Geheugenspreekuur 

 

Iedereen vergeet wel eens iets. Dat is geen reden om ongerust te worden. Maar wanneer u merkt dat de vergeetachtigheid toeneemt, kan het prettig zijn om daar eens met een deskundige over te praten.


Lees meer..


Maakt u zich zorgen maken over uw geheugen? Of wilt u advies vragen omdat u zich zorgen maakt over het geheugen van uw partner, ouders of familieleden? Neem dan contact op met het Sociaal Team. Zij zijn op werkdagen te bereiken via 0541-571414, kies optie 2.

 

 

 

 

 

 

Maatje

 

Wilt u graag meer sociale contacten maar durft u de stap niet te zetten? Vindt u het moeilijk om alleen ergens op af te gaan? Impuls kan met u op zoek gaan naar een maatje. Een dame of heer die samen met u gaat kijken naar geschikte activiteiten en die ook enkele keren met u mee op stap gaat.

 

Wilt u graag een maatje? Neem dan contact met ons op!