Interview
Statushouders leren zichzelf te redden in een maatschappij die ze niet kennen, met een andere cultuur en taal, met een regelgeving die moeilijk te doorgronden is: dat is doel van het Paletteam van Impuls. “Je biedt handvaten voor een goede start”, zeggen Jacqueline en Inge van Impuls.
Palet begeleidt nieuwkomers: ‘Je biedt statushouders de handvaten voor een goede start’
Die handvaten houden nogal wat in. In 2024 werden maandelijks zo’n 25 huishoudens in Oldenzaal (en evenzoveel in Dinkelland) begeleid naar een nieuwe toekomst, waarin ze zelfstandig hun weg moeten vinden. “Palet is het eerste jaar méér dan een vangnet. Als ze een woning krijgen begeleiden we hen met het opstarten van alles. Met de contacten met de gemeente, de Stadsbank, we vragen energie, water, de internetprovider aan, we zorgen dat de kinderen naar school gaan. Palet doet de administratieve zaken, de financieel technische zaken en begeleidt het spreekuur.”
Jacqueline verzorgt de juridische begeleiding bij gezinshereniging, problemen met verblijfsvergunning en ander procedures, zowel voor statushouders in Oldenzaal als in Dinkelland en Losser.
Palet coördineert ook de vrijwilligers, die gekoppeld worden als maatje aan een gezin, om dat gezin praktisch wegwijs te maken. “Meegaan naar de huisarts en tandarts, meegaan naar de scholen, leren hoe het openbaar vervoer werkt, ondersteunen bij de woninginrichting: waar kunnen ze iets kopen voor een goede prijs.”
Nederlandse normen en waarden
De maatschappelijke begeleiding van statushouders duurt 2 jaar en dan heeft iedereen ook de participatieverklaring gedaan. “Die verklaring is verplicht bij de inburgering en leert over Nederlandse waarden en normen, democratie en hoe we die met z’n allen moeten beschermen, hoe dingen in Nederland geregeld zijn. Dan heb je het ook over interculturele communicatie, gezondheidszorg, welke voorzieningen er zijn. In 2024 hebben heel veel mensen hun participatieverklaring gehaald.”
Na die 2 jaar begeleiding is duidelijk wat inburgeraars kunnen. “Een deel kan het dan helemaal zelf, anderen redden zich doordat ze weten waar ze moeten zijn voor hulp, er is een groep die we nog wat intensiever moeten ondersteunen, en er zijn mensen waar professionele hulpverlening bij moet komen.”
Voor de mensen die na 2 jaar intensieve begeleiding nodig hebben, is er het project Thuis in Nederland. “Het gaat om mensen die moeilijker leerbaar zijn, voor wie de taalbarrière nog te groot is. Voor die groep hebben we in 2024 extra ondersteunende activiteiten ontwikkeld.”
Hulp bij financiën
Statushouders krijgen de eerste 6 maanden begeleiding van de Stadsbank, daarna moeten ze hun financiële zaken zelf regelen. Mensen blijven de baas over hun eigen geld, en kunnen dus ook meer geld uitgeven dan ze hebben. Dat wordt soms op een harde manier geleerd: geef je te veel geld uit aan autorijlessen of aan de vloer, dan heb je gelijk een financieel probleem.
“Het grootste gedeelte van ons werk bestaat uit preventief zorgen dat mensen niet in de financiële problemen komen, dat ze geen schulden oplopen. Dat je mensen goed voorbereidt op hoe dingen hier zijn geregeld. Daarmee voorkom je uiteindelijk dat er geïndiceerde zorg nodig is omdat mensen in grote problemen raken. We hebben gelukkig geen statushouders die diep in de financiële problemen zitten, of die geen hulp hebben gekregen bij psychische of praktische problemen waar ze hulp bij nodig hadden.”
De langdurige trajecten, de gedegen voorlichting, de kennismaking met alle facetten van de Nederlandse samenleving maakt mensen zelfredzaam. “De inburgering is echt een mijlpaal, en dat ze genaturaliseerd zijn en Nederlander zijn, ook. Mensen willen echt, alleen niet iedereen heeft dezelfde kwaliteiten en mogelijkheden. De mate van veerkracht die mensen hier laten zien, en met alle problemen waar ze tegenaan lopen hier een nieuw bestaan op weten te bouwen, ieder op zijn eigen niveau, dat zijn stuk voor stuk succesverhalen.”

Wil je meer informatie?
Bekijk deze activiteiten
- 01 juli 2025
- 09:30 - 12:00
- Elke week op dinsdag
- Boerderij Stakenboer,
Burg. Wallerstraat 115
Actieve Ontmoeting dinsdag
- 01 juli 2025
- 10:00 - 12:00
- Iedere werkdag
- Wilhelminastraat 5
Oldenzaal
Koffie inloop bij Willemien
- 01 juli 2025
- 10:00 - 12:00
- Iedere werkdag tussen 10 en 12 uur
- Willemien
Wilhelminastraat 5