Inburgeren

Inburgeren

Mensen die voor lange tijd met een verblijfsvergunning in Nederland komen wonen, moeten Nederlands leren en weten hoe de samenleving in elkaar zit. Palet, onderdeel van Impuls, helpt hierbij.

Als een vluchteling de hele asielprocedure heeft doorlopen, krijgt diegene een verblijfsvergunning voor vijf jaar. Een vluchteling met een verblijfsvergunning wordt een ‘statushouder’ of ‘vergunninghouder’ genoemd. Elke gemeente in Nederland moet verplicht een aantal statushouders huisvesten. In Oldenzaal, Dinkelland en Losser begeleidt Palet hierbij.

Wat doet Palet?

Palet begeleidt statushouders bij de inburgering in de Twentse samenleving. Via de gemeente en de woningbouwvereniging wordt een woning toegewezen. We helpen dan met adviezen over bijvoorbeeld geldzaken, de nodige verzekeringen, het inschrijven bij een school en het lezen van de post.

Eigen regie

Het is belangrijk dat statushouders zichzelf kunnen redden. We helpen ze de eerste twee jaar met het papierwerk, de geldzaken, de Nederlandse regels, contact met anderen en de taal. De verantwoordelijkheid ligt altijd bij de statushouder zelf en ze houden zelf de regie.

De ondersteuning van Palet duurt 2 jaar.

Vrijwilligers

Palet begeleidt zo’n 80 gezinnen in Oldenzaal, Dinkelland en Losser en draait voor een belangrijk deel op vrijwilligers. Bijvoorbeeld voor hulp bij de taal, technische klussen, helpen bij administratie of voor een luisterend oor. Je maakt als vrijwilliger kennis met andere culturen en draagt bij aan het welzijn van de statushouders.

Zonder vrijwilligers kunnen wij ons werk niet goed doen!

Contact

De medewerkers van Palet zijn bereikbaar via telefoonnummer 0541 571414 of per mail palet@impuls-oldenzaal.nl. Ook kun je, op afspraak, langskomen bij het spreekuur in Oldenzaal, Losser en Denekamp.  

Informatie voor professionals

Regelmatig informeren wij professionals over de werkwijze van Palet. De informatiebrieven kun je hier nalezen. Wil je deze nieuwsbrief in je mailbox ontvangen? Stuur ons dan even een berichtje: palet@impuls-oldenzaal.nl.

Informatiebrief 1, 2022

Informatiebrief 2, 2022

Informatiebrief 3, 2022

Informatiebrief 4, 2023

Informatiebrief 5, 2023

Wil je meer informatie?


  Bekijk deze activiteiten

  21 juni
  • 21 juni 2023
  • 14:00 - 16:00
  • Willemien
   Wilhelminastraat 5

  Informatiebijeenkomst Veilig Vluchten

  Ken je de vluchtroute in je huis? Je bent boven in je huis en beneden breekt brand uit, weet je hoe de vluchtroute is? Je woont in een appartement en dan breekt er brand uit. De lift mag je niet gebruiken. Wat
  Lees meer
  05 juni
  • 05 juni 2023
  • 09:30 - 11:30
  • Elke maandag
  • Willemien
   Wilhelminastraat 5

  Michgoriuskoor

  Wekelijks lekker een uurtje zingen! Liedjes van vroeger of liederen die fijn in het gehoor liggen. Bij het Michgoriuskoor wordt muziek gezongen die je zelf leuk vindt. Het gaat om het samen zingen en daaraan plezier
  Lees meer
  05 juni
  • 05 juni 2023
  • 09:30 - 12:00
  • Meerdere dagen
  • Willemien, creatief lokaal
   Willeminastraat 5

  Creatief café

  In het Creatief café ben je van harte welkom om te tekenen, schilderen, breien, haken: alles kan en
  Lees meer